Om du möter börn

Foto: Mikael Sunberg

Om du sitter i en bil och lyckas se en björn är det bara att gratulera, då de är mycket skygga och väl kamouflerade i skogen. Om man kommer för nära en björn ute i det fria ska man uppträda passivt och försöka dra sig bakåt, lugnt och sansat. Man ska inte skrika och inte springa. Björn är farligast i situationer då den blir överraskad, till exempel med ett byte eller då den håller på med sitt ide. En hona med ungar är direkt livsfarlig. Samma sak gäller en skadad björn. Störst risk löper jägare med hund. De rör sig tyst i skogen och måste räkna med att det hunden fått upp spår efter kan vara en björn, När hunden sedan fegar ur och springer tillbaka så kommer björnen rusande efter.

Björnen är som mest rörlig dagtid i skog och mark i maj-juni, då brunstperioden infaller. Skulle du stöta på en björn är det viktigaste att du bibehåller lugnet. Skrik inte, börja inte vifta, rusa inte framåt eller bakåt. Tala lugnt, gå lugnt bakåt samma väg du kom.

Om en björn ställer sig på bakbenen är det inte i första hand för att gå till anfall utan för att se bättre och skaffa överblick. Om björnen ser dig och ändå kommer mot dig – behåll lugnet. Tala lugnt ut i luften, visa att du har fredlig avsikter, undvik rörelser som kan uppfattas som hotfulla och dra dig tillbaka från platsen. Men spring absolut inte. Har du hund med dig i skogen – håll den kopplad.

Otränade hundar kan utsätta ägaren för livsfara om de stöter upp en björn.

Unga björnar har just separerat från sina mammor och man kan stöta på ensamma fjolårsungar som inte är rädda för människor. Ser du en ungbjörn, ge dig till känna genom att prata, dra dig sedan bakåt samma väg du kom.

Björnen tycker om att äta bär, främst blåbär, men har ingen speciell känsla för revir vid en särskilt bärrik plats. Skulle du som bärplockare få syn på en björn, se till att den uppmärksammar dig genom att prata, och dra dig sedan bakåt samma väg du kom.

Är du i bilen och ser en björn – sitt kvar. Gå aldrig ut för att fotografera. Ser du en björnunge vid vägkanten – försök aldrig att klappa den. Honan är garanterat i närheten och kan vara direkt livsfarlig om hon kommer rusande.

Lägg aldrig matrester eller sopor i naturen. Björnen känner lukten på mycket lång väg och kan lockas även av soptunnor vid husknuten. Tänk på att packa in soporna väl och se till att björnen inte kan ta sig in i soputrymmet.

Om du blir attackerad av en björn som inte ger sig, försök att distrahera den med något. Släng bärhinken eller något annat framför dig. Om det inte hjälper, lägg dig på marken och spela död. Lägg dig i fosterställning eller på magen, knäpp händerna över nacken för att skydda huvudet och försök göra dig så liten som möjligt. Var helt passiv så blir du mindre hotfull för björnen.

Läs mer om björnar här

Se på denna filmsnutt då en Älvdaling får björnmöte i skogen: