Väsagnupen

En av Dalarnas vackraste utsikter

Från Väsagnupens topp (482 m.ö.h) har du en av Dalarnas vackraste utsikter, mot norr Älvdalen och mot söder Siljan. Vid klart väder kan man se sju kyrktorn från toppen (Älvdalen, Oxberg, Mora, Orsa, Skattungbyn, Boda Kyrkby och Rättvik)  Väsagnupen har varit en skidanläggning (mellan åren 1965-2013) och är numera nedlagt, en övergiven toppstuga i förfall och skadegörelse finns även att beskåda. Läs mer om Väsabackens historia här

Hitta hit:Med bil vägen från Väsa till Oxberg, eller vägen från Älvdalen till Evertsberg, det är skyltat från båda vägarna.På  skogsvägen är det inte skyltat men se på kartan var du svänger av.  Innan du når toppen kommer du till en vägbom (som för det mesta är öppen) Vägen ovan bommen är mycket vattenskadad och man bör ha en rejäl bil som klarar av rejäla gupp och branta partier, det finns en parkering innan den sista branta biten upp. Från dalen finns det flera vandringsleder att välja på för att ta dig upp till toppen bl a den under liftstolparna.

Karta
Söderut
Norrut
En tidig morgon
Älvdalen i solnedgång

I närheten:

Slietsker

Slietsker är ett stup som ligger en liten bit norrut från Väsagnupen mellan Millberg och Väsberg med fin utsikt över Väsa, Väsadammen (Österdalälven) och Gåsvarv.

Hitta hit: En stig tar dig upp till Slietsker från bergsvägen som går ovanför Väsa uppe på berget det står en skylt nere vid vägen där stigen börjar, eller så går det en grusväg uppe på berget där stigen slutar. se ledkartan.

Vy