Prästskogsstugan

Trollskog

Prästskogsstugans lilla naturreservat bildades 1961 och är 5,5 hektar stort. Namnet kommer efter skogshuggarnas stuga som stått här i mer än 100 år. Reservatet är en riktig trollskog med stora och höga granar, mellan granarna finns det även gamla tallar som är mer än 250 år. Inte långt från stugan står det gamla stallet som skogshuggarna hade sina stora starka timmerhästar under vintern. Det finns forfarande stora höga stubbar lite här och var. Stubbarna är höga för det var svårt att såga av träden nere vid marken då snön var djup. Själva stugan är igenbommad och man kan inte komma in i den numera.

Det finns även ett till litet reservat som heter Finnholsberget som ligger på 600 meters höjd längst upp efter himlavägen, med urskogskaraktär är här tallarna 400 är gamla.

Hitta hit: Naturreservatet ligger 23 km norr om Älvdalen sväng av i Rot och följ vägen till Lillhärdal och sväng till vänster på Balzervägen följ grusvägen till du kommer till Himlavägen följ den uppåt en bit så ser du info skylten och leden börjar där. Leden är ca 600 meter lång till reservatet.

Rotvälta
Det gamla stallet
Den mörka skogen
Vid ingången till reservatet