Hykjeberg

100 meter lodrätt stup

Hykjeberg (594 meter över havet) är ett av Dalarnas mest populära naturreservat . Från toppen av berget har man en fin utsikt norrut mot Nässjödalen och dalafjällen mot söder ser man Orsasjön och Siljan.

Berget består av flera lodräta stup det högsta är 100 meter. Det nordligaste stupet får klättras på och det beskrivs som Sveriges mest storslagna klätterklippa, de första klätterlederna gjordes redan på 70-talet.

Hykjeberg är ett sydväxtberg och producerar rikligt med värme från klipporna och därför trivs flera ovanliga växter och träd så här pass långt norrut, här finns ett av Dalarnas största bestånd av Lind och lönn. Carl von Linné besökte berget 1734 och kartlade floran. Bland djurlivet trivs här Korp , fjällvråk, kungsörn och tornfalk och en massa små djur bl a ett av Dalarnas rikaste bestånd av sniglar och snäckor.

Gillar du kungligheter finns det på toppen en stenbänk som prinsparet fick som bröllopspresent. Prinsessan Sofia är uppväxt i Älvdalen. Det finns även en slogbod på toppen.

Hitta hit: Det finns två vandringsleder upp till toppen den kortaste och mest använda kommer man till om man åker till Klitten och fortsätter en bit, det är skyltat. Den längsta och brantaste leden kommer man till om man åker in i Liden och följer vägen vid Nässjön till vägens slut.

Vägen dit
stupen
Nässjön norrut
Orsasjön hägrar söderut
The Stup